<< zpět

Zaměstnanci Válcovny trub vyrazili na první dobrovolnický den

Své každodenní pracovní povinnosti vyměnili za brusku, štětec a hrábě a neváhali pomoci druhým. V rámci dobrovolnického dne zaměstnanci Válcovny trub Třineckých železáren (TŽ) v Ostavě-Vítkovicích zamířili do nedalekého střediska Armády Spásy a do městského parku v Moravské Ostravě a Přívoze. Netradiční šichtu v terénu odpracovala třináctka dobrovolníků.

„Dobrovolnický den jsme se rozhodli započít po vzoru Třince, kde si ho zaměstnanci TŽ oblíbili. Věřím, že si své příznivce najde i na našem provozu a bude patřit mezi naše tradiční akce,“ uvedl vedoucí provozu Válcovna trub (VT) Daniel Szotkowski.

Zprvu mělo vedení provozu obavy, zda se nápad setká s pozitivní reakcí, ale hned druhý den po vydání výzvy v časopise „Rourovák“ se přihlásil mistr strojní údržby Adam Macura a postupně se přidávali další pracovníci řídících i dělnických profesí.

Celkem se jich minulý čtvrtek vydalo do terénu třináct. Část z nich zkrášlovala park v městském obvodě Moravská Ostrava a Přívoz, se kterým VT spolupracuje na vícero projektech. Dobrou součinnost kvitoval i místostarosta městského obvodu Rostislav Řeha, který přišel dobrovolníkům poděkovat za jejich úsilí.

Práce nebylo málo. Na zbroušení, nátěr, ale mnohdy i opravu čekalo čtyřicet dřevěných laviček. „Strávit směnu natíráním mi určitě nevadí. Dnešní akci vnímám jako velmi přínosnou. Myslím si, že by ji provoz mohl pořádat častěji. V budoucnu se znovu ráda zúčastním,“ okomentovala kontrolní úřednice Petra Zajícová.

Ryze mužská část dobrovolníků pomáhala s terénními pracemi v areálu Armády spásy v Ostravě-Mariánských Horách a Hulvákách. Sekali trávník a odváželi suť. Vedení ostravské Armády spásy bylo za pomoc velmi vděčné, zaměstnancům VT připravilo pitný režim i oběd. Zbylým dobrovolníkům zajistil občerstvení provoz VT.

Všichni se pak mohli těšit na drobný dárek. „Vaší pomocné ruky si velmi vážím. Děkuji, že jste neváhali a přišli jste dnes podpořit dobrou věc,“ řekl během setkání se zaměstnanci VT ředitel pro personalistiku a vnější vztahy Ivo Žižka.

I přes tropické teploty a nemalou fyzickou námahu dobrovolníky z VT neopouštěla dobrá nálada. „Ukázalo se, že i naši lidé umějí a chtějí pomáhat. Na podzim se chystáme akci zopakovat. Předběžně jsme se domluvili s Potravinovou bankou Moravskoslezského kraje. Doufám, že to vyjde a nezastaví nás další lockdown,“ uzavřel vedoucí provozu VT Daniel Szotkowski.